Kotlety z mortadeli z serem w chrupiącej panierce to świetna alternatywa dla kotletów schabowych lub z piersi kurczaka. W środku mają pyszny, płynny ser, który nadaje im wyrazistości, a panierka jest tak chrupiąca i obłędna w smaku, że kotlety szybko znikną z talerza! To świetny pomysł na szybki obiad, a w dodatku smaczny i tani.
Kotlety z mortadeli niektórym przypominają najbardziej czasy PRL-u. To właśnie wtedy mortadela była świetnym zamiennikiem mięsa schabowego. Dla jednych był to rarytas, a dla drugich coś nieapetycznego. Przepisy z tych czasów wyróżniają się niezwykłym minimalizmem, bo były przede wszystkim proste, nieskomplikowane, z małą ilością składników. Takie receptury warto zapisać w notatniku, aby w przypadku braku czasu nie zastanawiać się, co zrobić na obiad.
Najlepiej podawać je z ziemniakami lub ryżem i surówką. Zarówno dorośli, jak i dzieci z pewnością pokochają ich smak, oto przepis na kotlety z mortadeli z serem.
Kotlety z mortadeli z serem – smaczne i tanie!
Składniki:
» 8 cienkich plastrów mortadeli – 4 cienkie i 4 grubsze
» 2 jajka
» 4 plastry żółtego sera
» pół szklanki bułki tartej
» olej do smażenia
» 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Do miski wbij najpierw jajka, a potem dokładnie wymieszaj je na gładką masę. Weź drugi talerz i wsyp bułkę tartą, dosyp starty ser i wymieszaj.
Połóż na blat grubszy plaster mortadeli, lekko ponacinaj go w połowie grubości na całej powierzchni. Ser pokrój w drobną kostkę i włóż w ponacinane miejsca w mortadeli. Przykryj całość cienkim plastrem.
Rozgrzej patelnię z masłem i olejem. Kotlety z mortadeli najpierw zanurz w jajku, potem obtocz w bułce tartej z serem i smaż na średniej temperaturze na złoty kolor z każdej strony.
Smacznego!