REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaKotlety ziemniaczano-dyniowe. Tak pyszne, że będziesz je robić cały czas

Kotlety ziemniaczano-dyniowe. Tak pyszne, że będziesz je robić cały czas

kotlety ziemniaczane
fot. screen Youtube / @gotovim

Z czym kojarzą ci się kotlety? Pewnie z plastrami schabu w panierce. Tym razem zaskocz rodzinę i zrób na obiad kotlety wegetariańskie – z ziemniaków, dyni i kilku dodatków. Ich cudowna konsystencja, smak i aromat sprawią, że będziesz je robić na okrągło. Nawet kotlety mielone, z piersi kurczaka czy schabowe ustąpią im pierwszeństwa. Ziemniaczane będą strzałem w dziesiątkę nie tylko na piątkowy obiad. Koniecznie zajrzyj do przepisu.

REKLAMA

W kuchni prawdziwej gospodyni muszą królować potrawy z ziemniaków, takie jak kluski, placki, pyzy i pierogi. Możesz zrobić z warzyw także obłędne kotlety. Bez przeszkód będą mogli jeść je nie tylko jarosze, ale i wierni fani mięsa. Kotlety ziemniaczane to potrawa dla każdego. Dodatki takie jak żółty ser, czosnek i przyprawy tylko uszlachetniają ich smak. Przepis jest bardzo pomocny, kiedy masz dużo ziemniaków i nie wiesz, co z nimi zrobić. Nadmiar wykorzystasz najpyszniej jak się da.

Przepis na kotlety ziemniaczano-dyniowe

Składniki
• ok. 150 g dyni,
• ok. 300 g ziemniaków (obranych)
• ok. 40-50 g sera żółtego,
• ok. 4-5 łyżek mąki orkiszowej + do podsypywania,
• 1 jajko,
• 3 ząbki czosnku,
• łyżka śmietany,
• świeżo zmielony pieprz do smaku (mona pominąć),
• niewielką ilość kurkumy i curry,
• łyżeczka masła,
• ok. pół łyżeczki soli,
• olej do smażenia.

Wykonanie:
Najpierw pokrój ziemniaki w kostkę, podobnie potraktuj dynię. Oba składniki gotuj wodzie z solą i czosnkiem (2 ząbki) do miękkości.

REKLAMA

Potem odcedź warzywa, przełóż do nich masło i śmietanę, przy pomocy tłuczka ugniataj je na miazgę, odstaw do wystygnięcia.

Do masy wrzuć przeciśnięty ząbek czosnku. Dodaj ser, jajko, przyprawy i etapami wsypuj mąkę, zacznij zagniatać spójne ciasto.

Po wyrobieniu masy lep z niej spore kotlety. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż je z dwóch stron, aż się zarumienią. Wykładaj na talerz i podawaj np. z sosem grzybowym, smacznego.

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA