Poznaj recepturę na ciacho, którym Twoja rodzina będzie się zajadać. Mimo że jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, to efekt naprawdę jest tego wart. Kremowy przekładaniec z bezą i jabłkami zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. Wygląda rewelacyjnie i znakomicie sprawdzi się na wszelkich imprezach.
Gotowe ciasta z cukierni nie mają szans z domowymi wypiekami, które cieszą się coraz większym uznaniem. To przyjemne móc samemu wykazać się w kuchni. Swojskie ciasto sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy mają odwiedzić Cię goście, a Ty chciałbyś poczęstować ich czymś efektownym. Podaj im własnoręcznie przygotowane ciacho, a oniemieją z zachwytu. Deser na biszkopcie z jabłkami, pianką śmietankową i chrupiąca bezą posmakuje każdemu. Gorąco polecamy.
Przepis na kremowy przekładaniec z bezą i jabłkami
Składniki (blaszka ok 25x35cm):
Biszkopt:
3/4szkl. mąki
4 jajka
1,5 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkl. cukru
Jabłka:
galaretka cytrynowa
2 kg obranych jabłek
łyżeczka żelatyny
Masa budyniowa:
200 g masła
1 l mleka
3/4 szkl. mąki pszennej tortowej
1 cukier waniliowy
3/4 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru 40 g
4 żółtka (białka do bezy)
Pianka:
125 ml wrzątku
1/2 szkl. cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny
500 ml śmietanki
Beza:
łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
2 łyżki octu jabłkowego lub zwykłego
4 białka
Dodatki:
250 g okrągłych biszkoptów (opcjonalnie)
Wykonanie:
Białka ubij, dodawaj do nich partiami cukier-miksuj. Zmniejsz obroty i dodaj żółtka. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia-lekko mieszaj, aż składniki się połączą. Przelej do formy i piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku (tryb: góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 20 minut. Biszkopt ostudź.
Teraz zrób masę budyniową. Do garnka wlej 750 ml mleka, dodaj cukier, masło oraz cukier waniliowy-podgrzewaj. W oddzielnym naczyniu zmiksuj żółtka, pozostałe mleko, budyń, mąkę i przelej wszystko na gotujący się nabiał z cukrami-mieszaj i gotuj, aż powstanie gęsty krem. Jeszcze gorący, wyłóż na biszkopt-ostudź.
Czas na masę jabłkową. Owoce obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki, potem praż, aż zmiękną. Do masy wsyp żelatynę i galaretkę – starannie mieszaj i rozprowadź owoce na kremie budyniowym. Umieść na nich okrągłe biszkopty, ale nie jest to konieczne.
Na bezę: 4 białka ubij na sztywno, potem cały czas miksując, dodawaj powoli cukier i miksuj, aż się rozpuści – masa powinna być ciężka, szklista. Dodaj do niej ocet i skrobię ziemniaczaną, mieszaj robotem. Przełóż masę do formy (np. tej, w której piekł się biszkopt) i piecz bezę w piekarniku nagrzanym do 120°C. Później susz ją ok. 70 minut, ostudź i ostrożnie zsuń z papieru, bo jest krucha.
Na piankę: żelatynę po rozpuszczeniu lekko wymieszaj i ostudź. Śmietankę ubij z dodatkiem cukru pudru na sztywno, przełóż chłodną żelatynę i mieszaj krótko na bardzo wysokich obrotach. Powstałą piankę wyłóż na zimne ciasto i szybko połóż na nią bezę, aby się przykleiła. Deser umieść w chłodziarce najlepiej na całą noc. Smacznego.
Czytaj też: Ciasto bez pieczenia Rurociąg. Przyćmi wszystkie inne desery