Krówki od wielu lat stanowią jeden z najciekawszych pomysłów na słodkie szaleństwo. Często kupujemy je w gotowej formie, jednak bez większego problemu przyrządzimy je również na patelni.
Dla wielu osób krówki są miłym wspomnieniem z czasów dzieciństwa. Ich przygotowanie nie jest trudne – wystarczą trzy składniki i poświęcenie 30 minut, aby zrobić pyszny deser.
Składniki:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
5 czubatych łyżek drobnego cukru
50 gramów masła
Sposób przygotowania:
Na suchą patelnię wsypujemy cukier, dodajemy masę z puszki i podgrzewamy na średniej mocy. Ciągle mieszamy. Po około 10 minutach masa zacznie się gotować – wtedy zmniejszamy ogień i wciąż mieszamy. Po 15 minutach uzyskamy konsystencję ciemnego budyniu.
W tym momencie dodajemy masło i ewentualne dodatki, takie jak kakao czy wanilia. Po podgrzaniu przelewamy masę do formy silikonowej i rozsmarowujemy ją na całej powierzchni. Odstawiamy do ostudzenia. Kiedy wystygnie, wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Zobacz także: