Kołaczki to kruche ciasteczka z dżemem lub marmoladą. Cieszą się popularnością nie tylko w Polsce, ale i w innych krajach świata. Aby ich skosztować, wcale nie musisz wybierać się do dobrze zaopatrzonej cukierni. Przygotuj specjał samodzielnie w domu, a skorzystasz na tym potrójnie. Będzie szybciej, taniej i smaczniej. Przepis na słynne ciasteczka kołaczki jest bardzo prosty, więc poradzisz sobie bez dwóch zdań. Poniżej znajdziesz najlepszą recepturę na aromatyczne i kruche łakocie z dodatkiem słodkiej marmolady. Znikną ze stołu w minutę.
Kołaczki zachwycają wyglądem i smakiem
Skromne ciasteczka umilą nawet najbardziej nieudany dzień. Nadadzą się do kawy i ploteczek lub jako deser dla bliskich. Przyrządza się szybko i gładko, a szanse, że się udadzą, są niemal stuprocentowe.
Poza tym warto wiedzieć, że własnoręcznie pieczenie ciastek sprawia ogromną frajdę, szczególnie dzieciom. Na gotowe wyroby w luksusowym sklepie ze słodyczami wydałbyś pół pensji, a własnoręczne zrobienie ciasteczek będzie cię kosztować niewiele. Użyj sprawdzonych składników, najlepiej wysokiej jakości, a podczas obróbki cieplnej w całym mieszkaniu będzie rozchodził się wspaniały aromat. Oto domowy przepis na ciasteczka kołaczki z marmoladą, który warto zapamiętać.
Przepis na kruche ciasteczka kołaczki
Składniki:
1 żółtko
2 opakowania serka śmietankowego Philadelphia
1,5 szklanki mąki
1 kostka masła
ulubiony dżem lub konfitura
cukier puder do posypania
Opis przygotowania:
Mąkę przesiej na stolnicę. Zimne masło zetrzyj na większych oczkach tarki, a potem wrzuć do mąki i wymieszaj. Przełóż do składników serek i żółtko, połącz i zacznij prędko zagniatać spójne ciasto.
Owiń je folią i umieść na 10 minut w zamrażalniku lub pół godziny w chłodziarce. Po tym czasie zimną masę rozwałkuj (grubość ok. 3-5 mm) i przedziel na kwadraty. Na każdej porcji układaj trochę marmolady (wystarczy łyżeczka), a następnie dwie krawędzie ciastka podnieś i razem zlep. Poszczególne sztuki od razu kładź na wyścielonej pergaminem formie. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez ok. 20 minut. Wypiek oprósz cukrem pudrem i podawaj, smacznego.