Kopciuszek to delikatny w smaku i zjawiskowy wypiek. Świetnie sprawdzi się na imprezach rodzinnych oraz jako towarzysz dla porannej kawy lub herbaty. Deser przyrządzony według poniższego przepisu zachwyci każdego zwolennika deserów.
Na pierwszy rzut oka, zrobienie tego ciasta może wydawać się skomplikowaną czynnością, jednak pieczemy tylko dwa biszkopty i robimy dwa proste kremy. Wszystko nie jest aż tak trudne, jak może się to niektórym wydawać.
Ciasto Kopciuszek – przepis
Składniki:
Na biszkopt:
8 łyżek cukru
8 jajek
pól szklanki maku
8 czubatych łyżek mąki tortowej
Na krem budyniowy:
4 łyżki cukru
500 ml mleka
200 g masła
2 budynie waniliowe bez cukru
Na krem śmietanowy:
1 galaretka czerwona lub żółta
1-2 łyżki cukru pudru
500 ml kremówki
Dodatkowo:
pół szklanki rumu
100 g czekolady gorzkiej
150 g herbatników
Sposób przygotowania:
Masło wyjmij z chłodziarki, aby się ociepliło. Mąkę przesiej do naczynia. Żółtka oddziel od białek, zmiksuj wraz z cukrem na puszystą masę, a potem powoli dodawaj do nich przesianą mąkę.
Miksuj na niewielkich obrotach miksera, jedynie do połączenia. Białka ubij na sztywno. Delikatnie połącz ze sobą obydwa kremy jajeczne. Zawartość w misce podziel na pół i do jednej z nich wsyp mak. Piekarnik rozgrzej do 180.
Przygotowuj dwie blachy (wymiary 21 × 32 cm) wyłożone papierem do pieczenia, a następnie wylej na nie masy biszkoptowe. Włóż do pieca i piecz przez kwadrans.
W międzyczasie przyrządź krem budyniowy. Z mleka odlej pół szklanki i połącz go z proszkiem budyniowym. Resztę mleka podgrzej wraz z cukrem do wrzenia. Do gotującego mleka wlej zawartość szklanki. Gotuj przez parę minut do chwili, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszaj. Ostudź. Miękkie masło utrzyj na puch, dodaj do niego ostudzony budyń. Galaretkę rozpuść w wodzie (1/2 szklanki) i odstaw do wystudzenia.
Ubij zimną kremówkę, pod koniec wsyp cukier puder w ilości do smaku. W następnej kolejności wlewaj lekko zastygającą galaretkę i przez krótki czas miksuj. Zacznij składać ciasto: na jasnym biszkopcie umieść krem budyniowy. Połóż na niego biszkopt z makiem. Rozsmaruj na nim masę śmietanową. Na wierzchu ciasta rozłóż herbatniki nasączone rumem. Wszystko udekoruj czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.