Niezwykle słodkie i przepyszne makaroniki to nic innego, jak bezowe ciasteczka migdałowe, które są przekładane delikatnym kremem waniliowym. Choć najczęściej widzimy je w cukierniach, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić je we własnej kuchni.
Składniki na ciasteczka:
120 g migdałów zmielonych (bez skórki) lub mąki migdałowej
200 g cukru pudru
3 szt. białka
50 g cukru drobnego
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego
Składniki na krem:
250 ml śmietanki 30% tł. schłodzonej
1 opak. kremu do tortów i ciast smak waniliowy
Sposób przygotowania:
Dwie blachy z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę migdałową lub zmielone migdały mieszamy z cukrem pudrem. Białka przekładamy do misy i dokładnie mieszamy z cukrem pudrem, po czym miksujemy je na wysokich obrotach. Gdy piana zacznie być sztywna, stopniowo dodajemy cukier, a na koniec barwnik spożywczy.
Do ubitej masy dodajemy w dwóch turach mąkę migdałową z cukrem pudrem i delikatnie ją mieszamy szpatułką. Masę przekładamy do woreczka i wyciskamy porcje o średnicy 2,5 cm. Zostawiamy je do wysuszenia na 30-60 minut. Makaroniki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 8-12 minut w 150 stopniach.
Schłodzoną śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy krem waniliowy do tortów i miksujemy na niskich, a potem przez 3 minuty na wysokich obrotach. Gotowy krem przekładamy do woreczka, wyciskamy na płaską stronę ciasteczek i przykrywamy drugim.