Jedną z najbardziej kultowych potraw polskiej kuchni niewątpliwie są zimne nóżki. Jedni je uwielbiają, zaś drugich skutecznie one odrzucają. Poniższy przepis pozwoli przygotować je każdemu.
Mięso w galarecie ma bardzo długą historię i w polskiej kuchni jest jednym z najbardziej nostalgicznych dań. Przygotowując je według poniższego przepisu, bez problemu możemy wrócić pamięcią do dawnych lat.
Składniki:
golonka
2 nogi wieprzowe
15 g żelatyny
2 marchewki
pietruszka
seler
por
cebula
6 ząbków czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
3 ziarna pieprzu
pieprz mielony
majeranek
20 ml octu
białko jajka
Sposób przygotowania:
Myjemy mięso i wrzucamy je do garnka z wodą, aż pokryje je w całości. Dodajemy włoszczyznę, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso i rozszarpujemy je na małe kawałki. Wywar z kolei kilkukrotnie przecedzamy, dodając do niego ocet i ubite białko jajka.
Do bulionu dodajemy marchewkę, majeranek, czosnek, pieprz i mięso. Wszystko gotujemy z dodatkiem żelatyny. Po wystygnięciu zimne nóżki powinny być gotowe.