Pyszne wafle przekładane aksamitnym kremem są ogromną pokusą dla wielu smakoszy i większość osób wspomina je z melancholią. Andruty z łatwością przygotujesz w domu.
Andruty to znakomity pomysł na lekką i słodką przekąskę po obiedzie. Chyba każdy ma czasem apetyt na zjedzenie czegoś słodkiego, a wafelki z masą czekoladową są rewelacyjną propozycją na wyśmienity deser. Frykas ucieszy nie jednego wielbiciela łakoci. Warto wypróbować recepturę na kultowe andruty, które wprost rozpływają się w ustach. Wafelki w takim wydaniu z pewnością wywołają aplauz u wszystkich domowników.
Andruty to dla wielu osób smak dzieciństwa. Kiedyś częściej gościły na naszych stołach, a dziś raczej sporadycznie je przyrządzamy. Tak więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby to zmienić.
Przepis na cudowny deser jest niebywale prosty, a oto lista składników, które będą potrzebne do jego zrobienia:
200 g cukru
15 g kakao
170 g masła
paczka andrutów
120 ml mleka
200 g mleka w proszku
Dzisiaj prezentujemy recepturę na tradycyjną formę andrutów. Ale możesz równie dobrze zmodyfikować ten przepis i dodać np. syrop klonowy, masło orzechowe czy też miód.
Wykonanie:
Na samym początku przyrządź krem. Wsyp do garnka cukier, zalej go mlekiem i podgrzewaj obydwa składniki do momentu, aż cukier całkowicie się roztopi. Uważaj, aby mieszanki nie doprowadzić do wrzenia. Dodaj do niej masło, a gdy stopnieje, wsyp proszek kakaowy i całość dobrze ze sobą dobrze wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
W następnej kolejności dodaj do masy mleko w proszku i zacznij powoli miksować. Krem powinien zrobić się gesty. Na osobnym waflu rozsmaruj czekoladową masę i przykryj waflem. Rób tak naprzemiennie. Później, na gotowy deser połóż coś ciężkiego np. książki. Po paru godzinach smakołyk będzie już gotowy.