W czasach PRL-u kogel mogel był jednym z najchętniej spożywanych deserów, głównie za sprawą dużej ilości cukru. Jest jednak propozycja, która w prosty sposób pozwoli nam sobie przypomnieć czasy dzieciństwa.
Niemal w każdym polskim domu niegdyś spożywano kogel model. Ukręcone jajka z dodatkiem cukru są pyszne, a przede wszystkim niezwykle słodkie. Poniższa receptura rzuca nowe światło na tę potrawę.
Składniki:
5 żółtek, ważne aby było w nich jak najmniej białek. Jeśli będzie w nich za dużo białka, kogel mogel nie ukręci sie dobrze.
5 łyżek stołowych cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego, bądź jedna łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 gramów truskawek
Sposób przygotowania:
Żółtka, cukier i ekstrakt przekładamy do miski i ucieramy, aż masa się podwoi, a cukier całkowicie rozpuści. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i przygotowujemy duże naczynie, do którego wlewamy wodę.
Ukręcone kokilki układamy w wodzie, a na ich dnie układamy owoce, które następnie zalewamy jajkami. Tak przygotowaną porcję pieczemy przez 10 minut.