Łatwa i pyszna zapiekanka z serka wiejskiego. Numer 1 na śniadanie

zapiekanka
fot. screen Youtube / @PPeda

Idealna propozycja na śniadanie? Pierwsza myśl to jajecznica, tosty lub owsianka. Nie tym razem. Jeszcze smaczniejszy i szybszy posiłek wyczarujesz z serka wiejskiego. Takiej zapiekance nie oprze się absolutnie nikt – nawet osoby, które rzadko jedzą śniadania. Potrawa pachnie niesamowicie i wygląda jeszcze lepiej, a jak smakuje! W dodatku łatwo się ją robi. Kroisz i mieszasz kilka składników. Łączysz wszystko w jednym naczyniu i wstawiasz do piekarnika. O takim śniadaniu nawet nie marzyłeś.

REKLAMA

Nic się nie zmarnuje. Do zapiekanki wykorzystaj produkty, które zalegają w twojej lodówce

Skład zapiekanki możesz nieco przeinaczyć. Użyj produktów, których termin ważności dobiega końca lub przez długi czas leżakują na półce. Dzięki temu unikniesz marnowania żywności, a zapiekanka też się uda.

Dzięki serkowi wiejskiemu jest bogata w białko. Wkładka warzywna w postaci szczypiorku czy papryki dostarczy witamin i minerałów, a ser – potrzebnego wapnia. Nie bój się kombinować z przyprawami. One wydobędą z pieczonej potrawy głębię smaku. Oprócz soli i pieprzu dopraw kompozycję mieszankami ziół, ostrą papryką, natką pietruszki czy koperkiem.

Czytaj także:  Mini bezy zasługują na owacje. Są idealne na deser

Jak zrobić zapiekankę z serka wiejskiego?

Potrzebujesz:
3 jajek,
300 g serka wiejskiego,
1/2 pęczka szczypiorku,
50 g pieczarek,
50 g papryki,
35 g sera (np. mozzarelli lub żółtego),
pieprz i sól do smaku,
dowolne przyprawy: koper, pietruszka, czosnek, papryka wędzona, pieprz kajeński, bazylia,
ewentualnie ulubiona wędlina.

REKLAMA

Opis wykonania:
Kroimy paprykę w kosteczkę, a szczypiorek siekamy. Grzyby tniemy w talarki lub kostkę.
Serek wiejski łączymy z jajkami, przyprawami i kawałkami warzyw. Wrzucamy starty ser i całość przekładamy do formy żaroodpornej. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut. Danie serwujemy jeszcze ciepłe z dodatkiem pieczywa.

Posiłek jest łatwy w wykonaniu, smaczny, pożywny i pełnowartościowy. Podany z samego rana rozgrzeje i doda energii na cały dzień. Już nie musisz szukać alternatywy dla płatków na mleku, jajecznicy czy parówek. Właśnie ją znalazłeś. Zapiekanka z serka wiejskiego to danie „na bogato” i wspaniałe urozmaicenie śniadaniowego repertuaru.

Czytaj także:  Tarte buraczki zrobiłam bez 1 dodatku. Lepsze niż kiedykolwiek