
Kremowy deser, który nie wymaga wielkiego wysiłku i za każdy razem się udaje? Przepisów na takie ciasta trochę jest. Wystarczy przekopać internet lub książki kucharskie. To może zająć sporo czasu, więc jeśli nie chcesz go tracić, od razu zabierz się za pieczenie ciasta biszkoptowego od Heni Foks. Miękki i puszysty biszkopt przełożony słodką masą makową z dodatkiem wiśni, to prawdziwy majstersztyk. Taki deser zawsze zbiera same pochwały.
Gdy na stole postawisz to ciasto biszkoptowe z kremem, talerzyki wezmą wszyscy. Słodycz wypieku umiejętnie gaszą wisienki. Pasują one do ciasta jak ulał. Ten deser to zwieńczenie imprez rodzinnych czy spotkań ze znajomymi. Czaruje lekkością i wyjątkowym smakiem, a przy okazji wspaniałe dekoruje stół. Sprawdź pyszny przepis od Heni Foks.
Jak zrobić biszkopt z masą makową? Przepis
Składniki:
Biszkopt
pół szklanki cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka budyniu 40 g
1 szklanka mąki pszennej
Krem:
pół szklanki maku
1 torebka budyniu 40 g
1,5 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
200 g masła
1 szklanka wiśni
Wykonanie:
Przyrządź budyń. Odmierz szklankę mleka i rozpuść w nim proszek budyniowy, a resztę mleka zagotuj w garnku. Potem wlej do niego mieszankę ze szklanki i mieszaj na gęsty krem przez około dwie minuty. Wsyp mak, osłodź cukrem, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. W oddzielnym naczyniu ucieraj masło w temperaturze pokojowej i przekładaj małymi porcjami chłodny budyń. Miksuj na pulchną masę.
Przygotowanie biszkoptu: ubij jajka z cukrem do białości. Wsypuj mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń. Mieszaj wszystko i przelej do blachy o wymiarach 27 cm x 17 cm wysłanej pergaminem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170℃ i piecz około pół godziny.
Placek przekrój wzdłuż na dwa równe blaty. Na jednym z nich rozprowadź masę makową (trochę zostaw do dekoracji) i umieść na niej wiśnie. Połóż drugą część biszkoptu. Z wierzchu posmaruj wypiek resztą kremu i posyp makiem. Deser włóż do chłodziarki na dwie godziny, a potem podawaj. Smacznego.