Biszkopt kojarzy się nam ze złotym i pięknie wyrośniętym ciastem, które wyjmujemy z piekarnika. Tymczasem uwielbiany deser można zrobić bez opalania tego sprzętu. W smaku będzie równie dobry, a jego struktura – idealnie puszysta. Poznaj przepis na biszkopt bez pieczenia.
Nie musisz uruchamiać piekarnika. Biszkopt zrobisz na patelni
Receptury na ciasta bez pieczenia stają się coraz modniejsze. Są one ratunkiem dla osób, które z jakiejś przyczyny nie mają dostępu do piekarnika lub jest on zepsuty. Sympatycy ciast nie muszą z rezygnować ze swoich ulubionych łakoci. Ponieważ podstawą wielu tortów i innych przekładańców jest biszkopt, warto wiedzieć, jak przygotować ten wypiek bez piekarnika. Mamy przepis, dzięki któremu upieczesz go na patelni, najlepiej szerokiej i z przykrywką.
Ciasto będzie z każdej strony wspaniałe wyrośnięte. Dzięki szerokiemu naczyniu wyjdzie większe niż z tortownicy. Biszkopt możesz przekroić równolegle na pół i posmarować np. tym kremem, a wierzch ozdobić sezonowymi owocami.
Przepis na biszkopt z patelni
Lista składników:
jajko – 3 sztuki
mąka pszenna – 2 szklanki
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
olej – 100 ml
cukier – ¾ szklanki
masło klarowane
Wykonanie:
Na początku oddziel białka od żółtek i miksuj je z cukrem na gęstą pianę. Dodawaj olej i żółtka, łącz dalej. Mąkę z proszkiem przesiej, a potem wsypuj partiami do masy, cały czas ucierając.
Lekko natłuść patelnię, a gdy się rozgrzeje, przelej do niej biszkoptowe ciasto, powierzchnię wyrównaj i przykryj całość pokrywką. Ustaw ogień na najmniejszy i piecz deser przez ok. 25 minut. Pod koniec wyznaczonego czasu sprawdź wykałaczką, czy jest suchy w środku. Jeśli na patyczku nie ma żadnego śladu, a wypiek jest rumiany, umieść go na kratce, a po wystygnięciu podawaj lub posmaruj np. kremem i ozdób owocami.