Liście laurowe bardzo przydają się w trakcie przyrządzania potraw. Wzbogacają smak i aromat zup, marynat, pieczeni, sosów i innych dań.
Liście laurowe nadają daniom niepowtarzalnego zapachu i smaku. Są składnikiem popularnych mieszanek przypraw, takich jak garam masala czy curry. Nawet część gotowych zalew do mięs, także w swoim składzie zawiera liście laurowe.
Najczęściej wrzucamy je natychmiast do dania, ale to nie jest dobre podejście.
Jeżeli stosujemy je do naszych potraw, to najlepiej dodajmy liście około 10 minut przed końcem gotowania. To sprawi, że nasze danie nie nabierze goryczki. Jednak przyprawę można też dodać na początku gotowania, ale wtedy nie skorzystamy w pełni z jej właściwości. Wobec tego, lepiej będzie trochę odczekać i dodać liście do potrawy dopiero pod koniec jej przygotowywania.
Właściwości lecznicze liści laurowych
Już wiemy, że liście laurowe są niezastąpione w kuchni, ponieważ nadają potrawom unikalnego i głębszego smaku oraz aromatu, ale na tym nie koniec. Niepozorne liście mają wiele wartości odżywczych i wpływają zbawiennie na organizm. Mają silne działanie przeciwutleniające (niszczą wolne rodniki), przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. W dodatku mogą zmniejszać ból reumatyczny. Co więcej, drobna przyprawa zmniejsza ciśnienie krwi, przyspiesza proces trawienia oraz wspomaga gojenie ran.