Brokuły
Nie należy grillować ich w całości, a jedynie podzielić na mniejsze różyczki. Można zanurzyć je na moment w oliwie z oliwek. Opcjonalnie można doprawić odrobiną chilli.
Bakłażan
Oto sekret smacznego grillowanego bakłażana: pokrój go w plastry, potem zanurz w słonej wodzie zaraz przed ułożeniem na grillu. Bakłażan przygotowany tą metodą będzie miał ciemną kruchą skórkę po grillowaniu, ale jego miąższ będzie kremowy i słodki.
Kukurydza
Można przygotować ją na dwa sposoby. Po pierwsze, posmaruj ją masłem i grilluj przez 10 minut (warto w trakcie tego procesu odwróć ją na drugą stronę). Po drugie, kukurydzy nie obieraj, ale jedynie odchyl zasłaniające ją liście, posmaruj olejem, jeszcze raz przymocuj liście i połóż ją na ruszcie. Wtedy wyjdzie kukurydza duszona, ale tak samo pyszna.
Cebula
Cebula może być przygotowywana na różne sposoby. Karmelizowana, gotowana czy też grillowana – w każdym wydaniu smakuje świetnie. Ciężko wyobrazić sobie szaszłyki warzywne bez niej.
Cukinia
Cukinia dzięki grillowaniu nabierze przyjemnego, lekko słodkiego smaku. Warto dla ciekawszego aromatu skropić ją wcześniej sokiem z cytryny.
Papryka czerwona
Grillowanie papryki polega dosłownie na przypaleniu skórki, a potem jej usunięciu. Należy przed włożeniem na ruszt starannie naoliwić warzywo – dzięki czemu skórka będzie należycie „opalona”, a jej usunięcie będzie prostsze. Papryka będzie miała bardzo kremowe i słodkie wnętrze.
Kapusta
Kapusta po grillowaniu ma słodki smak. Jej krawędzie są chrupkie, a środek pozostaje miękki. Wystarczy grillować ją około 10-15 minut.