Makaron penne jest jednym z chętniej przygotowywanych rodzajów tego włoskiego przysmaku w polskiej kuchni. Poniższa propozycja z pieczarkami, szynką i suszonymi pomidorami niewątpliwie zachwyci wszystkich domowników.
Składniki:
125 g makaronu penne
130 g pieczarek
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
4 plasterki szynki suszonej, dojrzewającej
5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
125 ml śmietany 18% lub 30%
3 łyżki tartego sera typu parmezan
opcjonalnie listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki myjemy i smażymy na rozgrzanej oliwie przez 7 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Potem dodajemy czosnek i smażymy kolejne 5 minut. Następnie dodajemy posiekaną szynkę, suszone pomidory i ponownie smażymy przez 5 minut.
Na koniec dolewamy śmietanę i gotujemy przez 3 minuty, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy łyżkę startego sera i odcedzony makaron. Po wyłożeniu na talerz również posypujemy serem.