Malinowy Obłok, to pyszny letni deser w pucharkach. Posmakuje każdemu

deser w pucharkach Malinowy Obłok
fot. screen Youtube / Smaki Katriny

Smaczny i prosty w wykonaniu deser w pucharkach? Tylko ten zaprezentowany poniżej. Warstwowy specjał składa się z galaretki zawierającej maliny, masy czekoladowej, granoli i ubitej śmietanki. Zaskocz rodzinę tym niesamowitym przysmakiem w pucharku, a na pewno dostaniesz mnóstwo pochwał. Gorąco polecamy tę wyjątkową recepturę.

REKLAMA

Jeżeli masz w swojej kuchni poniższe składniki, to zwycięstwo będzie murowane. Wyśmienity specjał w pucharkach to znakomity pomysł na słodkie co nieco po obfitym obiedzie. Deser wygląda tak apetycznie, że można jeść go oczami. A smakuje jak z najlepszej cukierni. Jego niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania i efekt końcowy Wszystko dzięki różnorodnym warstwom o odmiennych smakach i strukturze.

Przepis na Malinowy Obłok, czyli warstwowy deser w pucharkach

Składniki (na ok. 8 pucharków):
Warstwa malinowa:
2 galaretki malinowe
750 ml wrzątku
ok. 250 g malin

Warstwa czekoladowa:
100 g masła
800 ml mleka
0,5 szkl. cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
łyżka kakao
100 g czekolady

REKLAMA

Warstwa śmietankowa:
0,5 szkl. cukru pudru
500 ml śmietanki 30 lub 36%
100 ml wrzątku
1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:
czekolada do posypania deserów
pokruszone kruche ciastka lub granola

REKLAMA

Sposób wykonania:
Do naczynia wlej wrzątek, dodaj 2 galaretki i mieszaj. Gdy zawartość ostygnie, wrzuć maliny. Następnie rozlej do pucharków, wstaw do chłodziarki do zastygnięcia. W międzyczasie zrób krem czekoladowy.

Do garnka przelej stopioną czekoladę (możesz ją też połamać), dodaj masło, cukier, budynie, mleko, kakao i mieszaj. Podgrzewaj, by nic się nie przypaliło i gotuj masę, aż stanie się gęsta. Uzyskany budyń ostudź. Możesz go zamieszać co pewien czas, a wtedy na powierzchni nie powstanie kożuch i masa zachowa swą konsystencję.

Budyń rozprowadź na zastygniętej galaretce, posyp go niezbyt grubą warstwą pokruszonych ciasteczek lub granoli.
Śmietankę ubij z cukrem pudrem, przełóż do niej zimną żelatynę roztopioną w 100 ml wrzątku, miksuj przez krótki czas na wysokich obrotach. W każdym naczynku umieść śmietankę, oprósz startą czekoladą i schłódź w lodówce. Smacznego.



Czytaj też: Ten dekadencki sernik zrobisz w mig. Tylko 3 składniki i zero pieczenia

Podziel się: