Sezon na krajowe owoce w pełni. Nie da się ukryć, że największą popularnością w czerwcu cieszą się oczywiście truskawki. Czasem jednak przeceniamy swoje możliwości i nie dajemy rady zjeść wszystkich owoców, które kupiliśmy na rynku. Jest jednak sposób na to, aby truskawki się nie zmarnowały!
Na portalu o2 pojawił się przepis na maślany chlebek z truskawkami. Jest on niezwykle prosty w wykonaniu, smaczny, a przy tym pomoże nam nie zmarnować truskawek, które już nie nadają się do zjedzenia na surowo.
Aby przygotować ciasto potrzebujemy:
Maślankę – 200 g
Jajka – 3 sztuki
Żółtka – 2 sztuki
Mąkę – 600 g
Masło – 150 g
Cukier – 50 g
Drożdże świeże – 20 g
Wodę – 50 ml
Sól – 0,5 łyżeczki
Truskawki – 1 kg
Dodatkowo do przygotowania kruszonki będą nam potrzebne:
Cukier – 70 g
Mąka pszenna – 100 g
Masło – 70 g
Mielone migdały – 50 g
Szczypta soli
Na początku przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki mieszamy razem i ugniatamy palcami, a następnie wstawiamy do lodówki.
Następnie w misce mieszamy cukier, wodę, maślankę, jajka i drożdże. W kolejnym kroku dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub przy użyciu robota do ciast. Na samym końcu porcjami dodajemy masło.
Tak przygotowaną masę odstawiamy do czasu, aż wyrośnie czyli na około 2 godziny. Następnie dzielimy ciasto na sześć równych części i formujemy kule. W kolejnym kroku układamy kule w podłużnej formie do ciasta (w jednej formie trzy sztuki) i znów odstawiamy do wyrośnięcia.
Na koniec na środku wyrośniętego ciasta układamy truskawki, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Całość pieczemy około 35 – 40 minut.
Smacznego!