
Tradycyjny schabowy obowiązkowo podawany jest w klasycznej panierce z bułki tartej z towarzystwie buraczków i ziemniaków gotowanych. Kiedy zrobiłam go zupełnie inaczej, mój mąż był niezadowolony. Ale wystarczył jeden kęs, by jego zdanie diametralnie się zmieniło. Dziś prosi, bym robiła „tę profanację” co tydzień.
Co takiego zrobiłam ze schabowym? Dodałam panko do bułki tartej z odrobiną przypraw koreańskich oraz parmezan. Wyszło coś, co łączy jeszcze większą chrupkość, soczystość i aromat, którego nikt się nie spodziewał. Poznaj przepis, wypróbuj i zaskocz swojego partnera nowym smakiem.
Schabowy inaczej – przepis, który podbije serce każdego
Składniki:
» 4 plastry schabu bez kości (ok. 1 cm grubości)
» 2 ząbki czosnku
» 1 łyżeczka suszonego oregano
» 1 łyżeczka suszonej bazylii
» pół łyżeczki papryki chili
» 3 łyżki oliwy z oliwek
» sól i pieprz do smaku
» mąka pszenna do obtoczenia
» 2 jajka
» pół szklanki tartego parmezanu
» pół szklanki bułki tartej i panko
» masło klarowane lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą z oliwek, oregano, bazylią, chili, solą i pieprzem. Plastry schabu rozbij tłuczkiem, ale nie rób tego za cienko. Włóż plastry do marynaty, następnie przykryj i odstaw na na godzinę, a najlepiej na całą noc. Na talerz wysyp mąkę, a do miski wrzuć i roztrzep jajka. Na drugim talerzu połącz bułkę tartą, panko i parmezan. Obtaczaj kotlety kolejno w mące, jajku i panierce. Smaż na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym albo oleju, aż będą złociste i chrupiące.
Podawaj z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem i lekką sałatką z rukoli, pomidorków i czerwonej cebuli. Smacznego!