Mięciutkie bułeczki z dżemem to wyśmienita przekąska na wieczór, ale nie tylko, bo sprawdzą się na każdą okazję. Bułeczki są bardzo puszyste, a dżem nie wycieka dzięki sprytnemu zawinięciu ciasta. Poznaj przepis.
Te bułeczki z dżemem zrobisz w błyskawicznym tempie. Są przepyszne w smaku i bardzo miękkie po upieczeniu. Dżem nie wylewa się z ciasta, dlatego też świetnie prezentują się na talerzu. Poznaj przepis i koniecznie wypróbuj.
Mięciutkie bułeczki z dżemem – pyszne i puszyste
Składniki:
» 700 g mąki
» 250 ml letniego mleka
» 50 g świeżych drożdży
» 1 łyżka cukru
» 100 ml oleju
» 1 jajko
» 1 żółtko
» pół startej skórki z cytryny
» 70 g cukru
» 1 cukier waniliowy
» szczypta soli
» dżem o ulubionym smaku
Przygotowanie:
Do większego naczynia wlej letnie mleko, dodaj pokruszone drożdże i wsyp łyżkę cukru, następnie wymieszaj. Do drugiej miski wsyp 400 g mąki i zrób wgłębienie po środku. Dodaj przygotowane wcześniej drożdże, następnie wsyp cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko, olej, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Całość mieszaj, a gdy składniki się połączą, dodawaj resztę mąki i wyrabiaj ręcznie przez 10-15 minut. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyłóż ciasto na blat kuchenny oprószony mąką, a potem podziel je na 8 części. Każdą część rozwałkuj, następnie kładź porcję dżemu. Zawijaj bułeczki tak jak gołąbki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odczekaj 30 minut. Posmaruj roztrzepanym jajkiem wierzch bułeczek, następnie wstaw do piekarnika – 180 stopni. Piecz około 20-25 minut. I gotowe! Smacznego!