Mięciutkie ciasto z czereśniami w 10 minut. Jego smak zachwyci każdego, poznaj przepis i zaskocz swoich gości.
Czereśnie to pyszne owoce, które możemy dodać do ciasta. Dzięki temu smak jest niesamowicie pyszny, a dzieci je wprost uwielbiają. Składa się z prostych składników, dlatego z łatwością przygotuje je każdy. Przepis znajdziesz poniżej.
Mięciutkie ciasto z czereśniami w 10 minut. Przepis
Składniki:
» 250 g mąki pszennej
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
» 1/4 łyżeczki soli
» 100 g masła, miękkiego
» 200 g cukru
» 2 jajka
» 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
» 180 ml mleka
» 300 g czereśni, oczyszczonych i pozbawionych pestek
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C, następnie przygotuj okrągłą formę o średnicy około 23 cm i wyłóż papierem do pieczenia.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól, a potem odstaw na chwilę. W dużej misce utrzyj masło i cukier na gładką i puszystą masę, następnie dodaj jajka, jeden po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Wlej ekstrakt waniliowy i kontynuuj mieszanie.
Stopniowo dodawaj suchą mieszankę mąki do masy jajecznej, na przemian z mlekiem, następnie mieszaj delikatnie, tylko do połączenia składników. Przelej ciasto do formy, a potem wyrównaj wierzch i poukładaj czereśnie.
Piecz przez około 40-45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw ciasto do ostygnięcia, a potem posyp ciasto cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!