W kuchni mamy różne przybory – metalowe, ceramiczne, drewniane czy silikonowe. Praktycznie codzienne używamy któregoś z nich do mieszania, ubijania czy rozdrabniania produktów spożywczych. Jajecznicę często mieszamy drewnianą łyżką. Czy do dobry pomysł? Przekonajmy się.
Drewniane łyżki i łopatki – zalety
Drewno nie uczula i jest eko. Narzędzia drewniane można zatem uznać za bezpieczne dla zdrowia. Nie trzeba się obawiać, że porysują np. patelnię z powłoką teflonową. Z drugiej strony używanie drewnianych sztućców wiąże się z pewnym ryzykiem. O co dokładnie chodzi?
Czy mieszanie jajecznicy drewnianą łopatką do dobry pomysł?
Potrawę tę zwykle podajemy na śniadanie. Trzeba ją od czasu do czasu zamieszać, aby się nie przypaliła. Wtedy odruchowo sięgamy po drewnianą łopatkę i mieszamy smażące się danie na patelni. To jednak niezbyt dobry pomysł. Drewniane akcesoria są z natury porowate, w związku z czym jajka zaczną się do nich kleić, przez co potem będzie przybory trudniej doczyścić.
Na tym nie koniec. Szybciej zaczną kumulować się na nich zarazki. Pozwala na to specyficzna struktura materiału, który jest bardzo chłonny. Jeśli go zaniedbasz, bakterie szybko zaczną się namnażać na jego powierzchni. Brak higieny podczas robienia dań z jajek może przyczynić się do zatrucia pokarmowego.
Jeśli nadal chcesz używać drewnianych łopatek, musisz dostosować się do kilku zasad. Myj je od razu po użyciu i nie mocz ich zbyt długo – długotrwały kontakt z wodą nie służy drewnianej powierzchni. Dotyczy to również deski do krojenia czy stolnicy.
Po wyczyszczeniu łyżek wytrzyj je do sucha. Gdy ostatnią czynność pominiesz, wtedy drobnoustroje zaczną gwałtownie namnażać się na wilgotnej powierzchni. W efekcie struktura drewna może szybciej ulec zniszczeniu.
Alternatywa dla drewnianej łyżki
Drewniane przybory możesz wymienić na silikonowe. Są poręczne i wytrzymałe. Zniosą podgrzewanie do wysokiej temperatury i szybko się je myje.
Czytaj też: Jak zrobić wyśmienitą jajecznicę? Mamy sprawdzone sposoby