Minestra to po włosku znaczy: „zupa”. Receptura na tę zupę jest zmienna; przyrządza się ją z warzyw sezonowych i w różnych regionach Włoch robi się ją nieco inaczej. Ta zdrowa i kolorowa potrawa warzywna dostarcza wielu korzystnych składników odżywczych i witamin. Poznaj przepis na ciekawą zupę minestrone!
Aby przyrządzić ten włoski specjał, najpierw trzeba zaopatrzyć się w świeże, sezonowe jarzyny; przeważnie jest to marchewka, cukinia, fasolka szparagowa, a także papryka. Danie można jeść np. z ryżem, domowymi grzankami albo makaronem. Chociaż istnieją różne możliwości, to należy pamiętać o jednej ważnej rzeczy: warzyw w zupie nie można mocno rozgotować. Muszą one zachować swoją chrupkość, powinny być al dente. Minestrone to doskonały pomysł na pożywny obiad bądź kolację.
Składniki:
1 czerwona papryka
2 cukinie
2 marchewki
1 cebula
2 litry bulionu warzywnego bądź drobiowego
2-3 ząbki czosnku
150 g zielonej fasolki szparagowej
1 puszka krojonych pomidorów
3 duże ziemniaki
kawałek pora (biała część)
kawałek selera
2 liście laurowe
sól
natka pietruszki
1 pietruszka
cienki makaron do zupy
ziele angielskie
oliwa
pieprz
Sposób przygotowania:
Najpierw pokrój warzywa (cukinię, ziemniaki, fasolkę szparagową, pietruszkę, marchewkę, cebulę, paprykę, por i selera) na drobne kawałki. W dużym głębokim garnku podgrzej oliwę. Na początku podsmaż cebulę i wrzuć resztę jarzyn (smaż ok. 5 min). Dodaj do jarzyn zmiażdżony czosnek i pomidory z puszki. Całość duś pod przykrywką 5 minut. Na kolejnym etapie wlej do zagotowanych warzyw bulion. Dorzuć ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i sól do smaku. Jeśli chcesz, to możesz dodać trochę włoskich przypraw: oregano, bazylię czy tymianek. Danie gotuj na niewielkim ogniu przynajmniej 20 minut (czasem je pomieszaj). Następnie wrzuć natkę pietruszki i makaron. Minestrone gotuj jeszcze przez 5 minut. Gotową potrawę możesz oprószyć tartym parmezanem albo serwować z zielonym pesto. Smacznego.