Mini pączki w 5 minut będą uwielbiać wszyscy, a zwłaszcza dzieci. Są błyskawiczne i obłędne w smaku, a to wszystko dzięki jednemu składnikowi. Poznaj przepis.
Pączusie w wersji mini to idealna przekąska dla każdego. Ich wykonanie jest szybkie i proste, a w dodatku wyśmienite w smaku. Wystarczy dodać mleko skondensowane, a ich smak nabierze niezwykłego wymiaru. Poznaj i wypróbuj tego przepisu.
Mini pączki w 5 minut – pulchne i lekkie jak piórko
Składniki:
» 2 jajka
» 190 g skondensowanego mleka słodzonego
» szczypta soli
» 300 g mąki pszennej
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka wbij do miski i dodaj szczyptę soli, następnie miksuj przez około 5 minut. Dolewaj stopniowo mleko skondensowane cały czas miksując. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a potem przesiej całość do masy jajecznej z mlekiem. Wymieszaj i wyrób ciasto ręcznie do momentu, aż przestanie kleić się do rąk. Odstaw ciasto na 5-10 minut by odpoczęło.
Po tym czasie rozgrzej patelnię z większą ilością tłuszczu, a potem formuj małe pączki i od razu wrzucaj na olej. Smaż przez 3-4 minuty i obracaj je, by równo się zarumieniły. Oprósz cukrem pudrem po usmażeniu. Smacznego!