Racuchy z jabłkami to zawsze wspaniały pomysł na deser. Z dodatkiem orzechów włoskich będą zdecydowanie smaczniejsze. Chrupiący dodatek fantastycznie harmonizuje ze słodyczą jabłka, nadając potrawie wyjątkowego szyku. Koniecznie spróbuj tej wersji racuchów.
Racuchy na słodko z patelni uszczęśliwią każdego wielbiciela tych placuszków. Zainspiruj się poniższą recepturą babci i przygotuj kultowe danie w ulepszonej odsłonie. Dodaj do masy na racuchy pokrojone orzechy włoskie, a nabiorą zupełnie innego charakteru. W dodatku orzechy to samo zdrowie i świetnie pasują do jabłek, otrzymasz chrupiący i szalenie aromatyczny specjał, którego nikt sobie nie odmówi.
Jak zrobić racuchy z jabłkiem i orzechami włoskimi?
Składniki:
35-40 g cukru
3 jaja
360 g maślanki
50 g orzechów włoskich
3 słodkie jabłka
480 g mąki pszennej
solidna szczypta soli
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
190 ml wody gazowanej
olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Na początku przesiej mąkę pszenną do sporego naczynia. Dodaj cukier, proszek do pieczenia i sól. Mieszaj, a potem dodaj maślankę. Połącz ze sobą jajka i wodę gazowaną, a następnie przełóż do naczynia z resztą składników.
Miksuj, a powstałe ciasto odstaw na 15-20 minut. Umyj jabłka, a potem je obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Pokrój owoce w niewielką kostkę.
Orzechy posiekaj lub rozkrusz przy użyciu wałka do ciasta, wcześniej umieszczając je w plastikowym woreczku. Wrzuć je do masy na racuchy, dodając równocześnie kawałki jabłek.
Na patelni rozgrzej trochę oleju i za pomocą łyżki układaj nieduże placki – smaż je na średniej mocy ognia, aż się zezłocą z każdej strony. Odsącz z nadmiaru oleju. Gotowe racuchy posyp jeszcze cukrem pudrem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na racuchy z truskawkami i racuchy z ananasem.