Mizeria w tym wydaniu smakuje nieziemsko. A wszystko to za sprawą jednego składnika. Poznaj przepis na mizerię wg mojej cioci z Australii.
Mizeria to niesamowity i pożywny dodatek do obiadu. Składa się z ogórków i śmietany. Ale moja ciocia z Australii ujawniła mi swój sekret kulinarny i oczarowała mnie smakiem australijskiej wersji mizerii. Dodaje do niej owoc, którego zna każdy i jest dostępny w każdym markecie.
Sekret cioci z Australii na mizerię z nietypowym dodatkiem
Moja ciocia dodaje do mizerii pokrojone w kosteczkę awokado do mizerii. Początkowo brzmiało to dla mnie nieco nietypowo, ale pierwszy kęs sprawił, że oszalałam na punkcie tego smaku. Poznaj przepis.
Składniki:
» 500 g ogórków
» 1 duże awokado
» 100 g sera feta
Sos:
» pęczek koperku
» 300 g jogurtu greckiego
» 2 łyżeczki musztardy francuskiej
» sok z 1/2 cytryny
» 1 łyżeczka miodu
» sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórki zetrzyj na cienkie plastry, a następnie obierz awokado i pokrój w kostkę. Wrzuć do ogórków i dodaj ser feta, a następnie przygotuj sos. Do miski wrzuć posiekany pęczek kopru, następnie dodaj jogurt grecki, musztardę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Całość wymieszaj, a potem polej mizerię i wymieszaj. I gotowe, smacznego!