Murzynek – chrupiący i lekki to najprostsze, a zarazem najlepsze ciasto czekoladowe. Najważniejsze są proporcje składników, bo tylko wtedy będzie idealny w smaku. Poznaj przepis z czasów późnego PRL-u, z lat 80. Różni się nieco od tego klasycznego, dlatego warto wypróbować.
Szybki w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników. To ciasto zna wiele pokoleń, dlatego najlepsze przepisy pochodzą właśnie od babć i prababć. Murzynek powinien być tak puszysty, że będzie rozpływać się w ustach. Powinien mieć też pyszną i chrupką skórkę, którą można posypać cukrem pudrem lub polewą. Podczas pieczenia w mieszkaniu unosi się piękny czekoladowy zapach. Po upieczeniu murzynek jest obłędny w smaku, a z filiżanką mleka tworzy idealny duet.
Murzynek – chrupiący i lekki. Przepis ze starego zeszytu
Składniki:
» 1,5 szklanki mąki
» 1 szklanka cukru
» 250 g margaryny
» 4 jajka
» 7 łyżek wody
» 1 łyżeczka sody
»1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 3 łyżki kakao
» 1 cukier wanilinowy
» rodzynki – dowolna ilość
Przygotowanie:
Rodzynki zalej wrzątkiem. Cukier, cukier wanilinowy, wodę, kakao i margarynę podgrzewaj około 7 minut na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą. Odstaw do wystygnięcia.
Mąkę wsyp do miseczki i dodaj do niej proszek do pieczenia oraz sodę, następnie wymieszaj.
Białka oddziel od żółtek do oddzielnych naczyń. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
Gdy masa czekoladowa ostygnie dodaj żółtka i zmiksuj na najniższych obrotach miksera. Dodawaj stopniowo mąkę cały czas miksując. Na koniec dodaj pianę z białek i zmiksuj bardzo krótko – tylko do połączenia się składników. Wyjmij rodzynki z wody, dodaj je do ciasta i wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto, a potem piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Jeśli masz mniejszą blaszkę niż 26 cm to czas pieczenia może się wydłużyć. Sprawdzaj ciasto patyczkiem. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub polewą. Smacznego!