REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaMurzynek - chrupiący i lekki jak piórko. Niezwykły przepis z lat 80.

Murzynek – chrupiący i lekki jak piórko. Niezwykły przepis z lat 80.

murzynek - chrupiący i lekki

Murzynek – chrupiący i lekki to najprostsze, a zarazem najlepsze ciasto czekoladowe. Najważniejsze są proporcje składników, bo tylko wtedy będzie idealny w smaku. Poznaj przepis z czasów późnego PRL-u, z lat 80. Różni się nieco od tego klasycznego, dlatego warto wypróbować.

REKLAMA

Szybki w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników. To ciasto zna wiele pokoleń, dlatego najlepsze przepisy pochodzą właśnie od babć i prababć. Murzynek powinien być tak puszysty, że będzie rozpływać się w ustach. Powinien mieć też pyszną i chrupką skórkę, którą można posypać cukrem pudrem lub polewą. Podczas pieczenia w mieszkaniu unosi się piękny czekoladowy zapach. Po upieczeniu murzynek jest obłędny w smaku, a z filiżanką mleka tworzy idealny duet.

Murzynek – chrupiący i lekki. Przepis ze starego zeszytu

murzynek - chrupiący i lekki

Składniki: 

» 1,5 szklanki mąki
» 1 szklanka cukru
» 250 g margaryny
» 4 jajka
» 7 łyżek wody
» 1 łyżeczka sody
»1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 3 łyżki kakao
» 1 cukier wanilinowy
» rodzynki – dowolna ilość

Przygotowanie:

Rodzynki zalej wrzątkiem. Cukier, cukier wanilinowy, wodę, kakao i margarynę podgrzewaj około 7 minut na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą. Odstaw do wystygnięcia.

Mąkę wsyp do miseczki i dodaj do niej proszek do pieczenia oraz sodę, następnie wymieszaj.

Białka oddziel od żółtek do oddzielnych naczyń. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.

Gdy masa czekoladowa ostygnie dodaj żółtka i zmiksuj na najniższych obrotach miksera. Dodawaj stopniowo mąkę cały czas miksując. Na koniec dodaj pianę z białek i zmiksuj bardzo krótko – tylko do połączenia się składników. Wyjmij rodzynki z wody, dodaj je do ciasta i wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto, a potem piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Jeśli masz mniejszą blaszkę niż 26 cm to czas pieczenia może się wydłużyć. Sprawdzaj ciasto patyczkiem. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub polewą. Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA