Murzynek błyskawiczny – tak właśnie można opisać to ciasto. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko 8 składników. Łączysz je na jednolite ciasto, układasz na wierzchu pokrojone świeże truskawki i wkładasz blaszkę do piekarnika. W mig podasz swoim bliskim pyszność na deser. Nikt nie zaprotestuje, każdy skusi się na kawałek murzynka z owocową wkładką.
Czasami żąda się nam deser z nutą kakao. Wtedy sięgamy do szafki i zjadamy kilka kostek czekolady. A gdyby tak upiec prostego i szybkiego murzynka do kawy? To doskonały pomysł i sposób na zaspokojenie apetytu na słodkie. Ciasto wzbogacone o sezonowe owoce będzie o niebo smaczniejsze. Bonus w postaci truskawek wyląduje na wierzchu ciasta. Nic tylko zajadać!
Przepis na murzynka z truskawkami
Składniki na blachę 24×24 cm:
ok. 200 g pokrojonych truskawek
pół szklanki kakao
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka maślanki
pół szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki oleju
2 jajka
Sposób przygotowania:
Przesiewamy mąkę do naczynia, wsypujemy sodę i kakao, mieszamy.
W osobnym naczyniu łączymy jajka z cukrem i maślanką przy pomocy trzepaczki. Nie przeciągamy mieszania.
Wlewamy olej, znów krótko mieszamy trzepaczką (przez ok. 3-4 minuty).
Mokre i suche składniki mieszamy ze sobą, dodając je do siebie porcjami, a po każdym dodaniu starannie mieszamy, ale niezbyt długo.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy wyścielonej pergaminem, a na całej powierzchni umieszczamy kawałki truskawek, lekko wciskając je w masę.
Deser pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 55 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjmujemy wypiek z piekarnika i dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego.