Najlepszy pączek to ten usmażony jedynie na smalcu? Być może, ale nie każdy akceptuje ten rodzaj tłuszczu i stawia raczej na inne opcje. Na czym poza smalcem można usmażyć domowe pączki i czy rodzaj tłuszczu istotnie wpłynie na ich smak? Oto ranking najlepszych tłuszczów do smażenia tych pysznych słodkości.
Olej kokosowy
Chociaż jest tłuszczem roślinnym, to wytrzyma wysokie temperatury. W oleju tym przeważają kwasy tłuszczowe nasycone, co sprawia, że doskonale nadaje się do smażenia łakoci. Tłuszcz kokosowy nada pączkom lekko kokosowego aromatu i cudownej delikatności. Warto pamiętać, aby wybrać ten rafinowany.
Smalec, masło klarowane
Są to tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i charakteryzują się wysokim punktem dymienia. Nadadzą pączkom nie tylko kruchości, lecz także specyficznego smaku. Smalcu i masła można używać do głębokiego smażenia, gdyż zawierają głównie kwasy nasycone oraz jednonienasycone, co sprawia, że nie są szkodliwe dla naszego zdrowia, jeśli nawet znacznie je podgrzejemy.
Olej arachidowy
Jest stosunkowo drogi, a więc rzadziej gości na stołach Polaków i bez wątpienia nie w takich ilościach, aby można było na nim smażyć pączki. Jednak olej ten znalazł się w naszym zestawieniu, ponieważ jego punkt dymienia jest bardzo wysoki (wynosi aż 230℃), dzięki temu świetnie nadaje się do smażenia tych frykasów.
Olej rzepakowy
Wysoki punkt dymienia sprawia, że olej ten może być najlepszym tłuszczem roślinnym do smażenia pączków. Warto dodać, że olej rzepakowy, a także wspomniany wcześniej olej arachidowy zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo wrażliwe na działanie wysokiej temperatury.
Na jakim tłuszczu smażyć pączki?
Tylko od Ciebie zależy, którego tłuszczu użyjesz do smażenia pączków. Jeśli nie masz uprzedzeń co do tłuszczów zwierzęcych (np. smalcu) to możesz go wykorzystać, ale jeśli wolisz jednak tłuszcze roślinne – wybierz olej rzepakowy czy nawet kokosowy. Niezłym pomysłem jest też połączenie dwóch rodzajów tłuszczów – np. oleju rzepakowego i smalcu albo oleju kokosowego i oleju arachidowego.