Jajecznica to ewidentnie jedna z najlepszych propozycji na śniadanie. Każdy przyrządza ją w nieco inny sposób, warto jednak korzystać z wypróbowanych metod, wtedy danie będzie smakowało jeszcze lepiej. A jakim tłuszczu najlepiej smażyć jajecznicę? Olej roślinny, masło, a może smalec?
Nie ma co ukrywać, że tłuszcz, na którym smażymy, ma ogromny wpływ na smak naszych potraw. Podobnie jest w przypadku jajecznicy. Okazuje się, że ten śniadaniowy specjał najlepiej smażyć na maśle. Dzięki niemu potrawa ma bardziej kremowy smak. Warto pamiętać, aby masła nie podgrzewać na dużym płomieniu. Gdy się przypali, wtedy danie nie będzie tak smaczne. Niewielką porcję zimnego masła można dodać na sam koniec obróbki cieplnej jajka. Jednak nie tylko tłuszcz odgrywa kluczową rolę, jeśli chodzi o smażenie jajecznicy. Oto inne ważne detale.
Jajecznicę smaż tylko w ten sposób
Najpierw jajka rozbij do naczynia, a potem rozbełtaj. Masło podgrzej na patelni, a gdy popłynie, dodaj do niego uprzednio przyrządzone jajka. Warto mieszać je za pomocą silikonowej łopatki bądź drewnianej łyżki. Jeżeli potrawa będzie ścinała się zbyt szybko, wtedy patelnię zdejmij z gazu i pozwól jej nieco ostygnąć. Na sam koniec obróbki cieplnej do potrawy możesz dorzucić trochę masła, nie zapominając też o pieprzu i soli. W jajecznicy mogą znaleźć się także inne przyprawy, wszystko zależy od twoich upodobań. Dobrym pomysłem jest dodanie szczypiorku, parmezanu, pomidorów, oliwek i rukoli.