Nadziej tym racuchy, a będą przepyszne w smaku. Jeden składnik, a zmienia tak wiele! Sprawdź koniecznie i wypróbuj, z pewnością nie pożałujesz.
Racuchy to przepyszne placuszki na drożdżach, najczęściej podawane z jabłkami. Ale warto czasem wyjść poza schematy i przygotować nieco odmienną, ulepszoną ich wersję – z dodatkiem pewnego nadzienia. Poznaj przepis.
Nadziej tym racuchy, a pokochasz ich smak. Przepis
Zrób racuchy nadziewane dżemem lub konfiturą o ulubionym smaku. Wyjdą obłędne, aromatyczne, a dzieci pokochają ich smak.
Składniki:
» 2 szklanki mąki
» 1 szklanka mleka
» 1 jajko
szczypta soli
» 1 łyżka cukru
» 1,5 dkg drożdży
dżem ulubiony
» tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Drożdże umieść w miseczce i dolej trochę ciepłego mleka, wsyp cukier i dodaj trochę mąki. Wymieszaj i odstaw do lekkiego wyrośnięcia. Dodaj do wyrośniętego zaczynu jajko, resztę mąki i mleka, a następnie zagnieć. Odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po tym czasie wykrawaj z ciasta okrągłe placuszki i nadziej je odrobiną dżemu. Dokładnie zaklej wszystkie końce by dżem nie wypłynął. Smaż racuchy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu do zarumienienia z dwóch stron.
Posyp cukrem pudrem lub podawaj z owocami i bitą śmietaną. Smacznego!