Makaron w połączeniu z sosem i kawałkami mięsa jest tradycją włoskiej kuchni, ale często również stanowi pomysł na obiad w naszym kraju. Przygotowywać może go każdy!
Włoska kuchnia jest sennym marzeniem wielu z nas. Pyszne makarony i wykwintne sosy niejednokrotnie pojawiają się na naszych talerzach. Poniższy przepis to jedna z takich propozycji.
Składniki:
400 g mięsa mielonego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
puszka pomidorów krojonych
2 łyżki przecieru pomidorowego
kawałek selera
średnia marchewka
szypyta soli
szypta pieprzu
szczypta ziół prowansalskich
szczypta oregano
szczypta bazyli
szczypta papryki czerwonej mielonej
jedna surowa papryka czerwona (opcjonalnie)
dwie łyżki oliwy z oliwek
makaron spaghetii
starty parmezan
Sposób przygotowania:
Obieramy i kroimy wszystkie warzywa w kostkę. Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni, a potem podsmażamy cebulę z dodatkiem trzech ząbków czosnku. Następnie dodajemy zmielone mięso, potem marchew, seler i opcjonalnie paprykę. Mieszamy i podsmażamy przez 5 minut. Potem dodajemy pomidory z puszki, mieszamy i wlewamy przecier pomidorowy. Na koniec przyprawiamy, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ogniu na 20 minut.
W drugim garnku wlewamy 3/4 jego objętości wody, solimy i dodajemy odrobinę oleju. Zagotowujemy. Dodajemy makaron i gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Po tym czasie odcedzamy makaron i odstawiamy. Gdy makaron się już odcedzi, łączymy go z sosem. Na wierzch sypiemy starty parmezan.