Najlepsza sałatka jaką w życiu jadłam. Goście ją dosłownie rozchwytują

sałatka z ryżem i warzywami
fot. screen Youtube / Gotuj z Karolem

Pyszna i sycąca sałatka jest w zasięgu twojej ręki. Szybka receptura, łatwa instrukcja wykonania i krótka lista składników sprawiają, że nie można przejść obok niej obojętnie. Kompozycja należy do tych najbardziej udanych i z pewnością zjedna sobie wielu smakoszy. Przepis uratuje cię nawet w kryzysowej sytuacji, gdy np. z niezapowiedzianą wizytą wpadną do ciebie znajomi lub nie masz pojęcia, co podać na kolację. Dobrej sałatce nie oprze się nikt, a z talerzyków zniknie w kilka chwil.

REKLAMA

Spraw, by sałatka stała się samodzielnym posiłkiem

Co zrobić, by sałatka stanowiła samodzielny posiłek? Nic trudnego, wystarczy dorzucić 2 składniki – pierwszy powinien być zasobny w białko, a drugi w węglowodany. Dzisiejszej sałatce niczego nie brakuje. Źródłem protein jest ser żółty i jogurt naturalny, a cukrów złożonych pełno jest w ryżu. Ten pierwszy składnik odżywczy zapewnia sytość, a drugi daje nam energię. Z czego jeszcze składa się wyśmienita mieszanka? Lista produktów została umieszczona poniżej.

Przepis na szybką i smaczną sałatkę z ryżem, kukurydzą i papryką

Składniki:
200 g suchego ryżu białego
3 nieco większe ogórki konserwowe
1 czerwona papryka
200 g sera gouda
240 g kukurydzy z puszki
25 g majonezu
75 g jogurtu naturalnego
pieprz i sól w ilości do smaku
szczypiorek do dekoracji (można pominąć)

Do przygotowania sałatki będzie ci potrzebne spore naczynie, w którym możesz ją też podać. Porcja jest dość duża, ale jeśli mieszkasz sam, to możesz użyć mniejszej ilości produktów.

REKLAMA

Sposób wykonania:
Gotujemy ryż na sypko. Wcześniej płuczemy go na sicie, przekładamy do garnka i zalewamy sporą ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy pod przykryciem przez 15 min, na małej mocy ognia. Później gasimy ogień i czekamy kolejne 15 min.

Do naczynia wrzucamy rozdrobnione ogórki, pokrojoną paprykę i odsączoną kukurydzę. Dodajemy ugotowany i ostudzony ryż, kostki żółtego sera oraz sos z majonezu i jogurtu. Wszystko doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Możemy posypać sałatkę pokrojonym szczypiorkiem.

Smaczna sałatka w innej odsłonie

Jeśli nie chcesz jeść produktów pochodzenia zwierzęcego, to dodaj wędzone tofu zamiast żółtego sera, a sam dip przyrządź z majonezu z aquafaby i jogurtu sojowego. Tym samym otrzymasz zdrową sałatkę bez laktozy, po którą będą mogli sięgać weganie.

Czytaj też: Dodaj do surówki z marchewki zamiast jabłka. Bije na głowę inne połączenia

REKLAMA

Podziel się: