Surówka jest niezbędnym elementem każdego obiadu. Składa się przede wszystkim z warzyw i niekiedy owoców, które dostarczają dobroczynnych związków odżywczych i witamin. Jeżeli chcesz przyrządzić wspaniały dodatek do kotleta, gulaszu czy gołąbków, wypróbuj poniższy przepis. Chrzan nadaje lekką ostrość potrawie, a satysfakcja płynąca z jej jedzenia jest ogromna.
Znakomitym pomysłem jest zrobienie surówki z marchewki i jabłka. Dodatek sosu ze śmietany i chrzanu sprawi, że z apetytem zjesz dokładkę.
Surówka świetne wpływa na urodę i zdrowie
Jabłka zawierają dużo błonnika, z tego powodu są zalecane osobom będącym na diecie – błonnik polepsza przemianę materii, daje dłuższe uczucie sytości i pomaga w wydalaniu resztek pokarmowych, które zalegają w przewodzie pokarmowym. Z kolei w marchewce występuje silny przeciwutleniacz: beta-karoten, który wzmacnia wzrok i odpowiada za ładny koloryt skóry. Chrzan uznaje się za naturalny antybiotyk. Pobudza produkcję soków żołądkowych, przez co usprawnia trawienie ciężkostrawnych produktów. Prezentujemy recepturę na surówkę pasującą do każdego obiadu.
Składniki:
1-2 łyżeczki chrzanu
3 marchewki
kilka łyżek śmietany
1 jabłko
sól
sok z cytryny
pieprz
cukier
Wykonanie:
Starannie umyj jabłko i marchewki, a potem je obierz. Z jabłka usuń gniazdo nasienne. Na tarce o większych oczkach zetrzyj oba produkty, a potem odsącz z nadmiaru wody. To sprawi, że surówka nie będzie mocno wodnista po przyrządzeniu. W oddzielnym naczyniu połącz ze sobą jogurt, sól, sok z cytryny, pieprz, cukier i starty chrzan. Wymieszaj na jednolity sos, polej nim mieszankę marchewki i jabłka. Dobrze przemieszaj surówkę i włóż ją do lodówki na około 40 minut (wtedy będzie jeszcze smaczniejsza).