Sympatyków włoskiej kuchni w naszym kraju jest co nie miara. Z tego powodu bardzo często na naszych stołach pojawiają się gnocchi, czyli puszyste kluseczki. Poniższy przepis z bazyliowym pesto sprawia, że każdy zakocha się w tej kuchni.
Składniki na kluseczki:
1 kg ziemniaków
1 jajo
300 g maki
sól do smaku
Składniki na pesto:
50 g orzeszków piniowe
50 g bazylii
1-2 ząbki czosnku
200 g parmezanu
120 ml oliwy
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem i rozgniatamy. Dodajemy mąkę i jajko, po czym mieszamy i zagniatamy w ciasto. Kulę dzielimy na kilka części i je rolujemy. Tworzymy potem kluseczki, jak kopytka. Obtaczamy je w mące i formujemy w gnocchi.
Orzechy prażymy na suchej patelni, a w międzyczasie zagotowujemy wodę. Bazylię blendujemy ze startym parmezanem, czosnkiem, oliwą, orzeszkami piniowymi, solą i pieprzem, po czym blendujemy.
Solimy wodę i gotujemy kluseczki przez około 2 minuty. Do miski wylewamy trochę pesto, przekładamy do środka gnocchi. Obtaczamy je w sosie i przekładamy do misek. Całość dekorujemy parmezanem, orzeszkami i liśćmi bazylii.