Na straganach pojawia się coraz więcej sezonowych warzyw i owoców. Wśród nich nie może zabraknąć, chociażby botwinki, z której można zrobić smaczny chłodnik litewski. Poniżej znajduje się przepis na to szczególne danie.
W gorące dni częściej sięgamy po dania lekkie i zdrowe, aby przy okazji nieco się ochłodzić. Idealny na ten czas jest oczywiście chłodnik. Z botwinki przygotujemy jedną z najlepszych zup. Bazą potrawy jest właśnie to warzywo połączone z kwaśną śmietaną bądź zsiadłym mlekiem, które coraz częściej są zastępowane kefirem lub jogurtem naturalnym. Chłodnik jest od dawna obecny w naszej rodzimej kuchni. Przedstawiamy prostą recepturę na tę fantastyczną potrawę.
Składniki:
500 ml wody lub bulionu jarzynowego
pół pęczka koperku
2 pęczki botwinki
3 ogórki gruntowe
pół pęczka szczypiorku
2 łyżki soku z cytryny lub garść liści szczawiu
5 rzodkiewek
250 ml jogurtu naturalnego
500 ml maślanki
płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
Starannie umyj botwinkę i odetnij wszystkie buraki. Liście i łodygi pokrój i przełóż do miski. Obierz buraki, a następnie posiekaj je na niewielkie kawałki. Do garnka wlej bulion, dodaj do niego buraczki i ustaw naczynie na gazie. Gotuj wywar na większej mocy palnika około 10 minut, a potem dorzuć do niego pokrojoną botwinę – gotuj wszystko jeszcze 5 minut. Po tym czasie odstaw zupę do przestudzenia. Zetrzyj na tarce rzodkiewkę i ogórka, posiekaj też koperek i szczypiorek. Na końcu zasyp warzywa solą, przemieszaj i odstaw na 10 minut. Dodaj mieszankę do przestudzonego chłodnika. Danie serwuj z kleksem maślanki lub jogurtu naturalnego.