Kotlety mielone są jedną z ulubionych propozycji Polaków na pyszne danie obiadowe. Decydując się na przygotowanie ich według poniższego przepisu, możemy być pewni znakomitego smaku!
W niemal każdym polskim domu kotlety mielone przygotowuje się na różne sposoby. Ogólne założenia przepisów są jednak podobne. Poniższa propozycja jest najlepszym na to dowodem!
Składniki:
1 kajzerka
mleko do namoczenia kajzerki
1/2 kg mięsa mielone
1 cebula
1 jajko
sól i pieprz
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Kajzerkę zalewamy wodą lub mlekiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy zmielone mięso, startą cebulę, jedno jajko i przyprawy. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.