Spaghetti all’Amatriciana to jedna z najciekawszych i najsmaczniejszych wersji tej popularnej włoskiej potrawy. Jej sekret tkwi w makaronie al dente i sosem pomidorowym ze smażonym mięsem. Poniższy przepis pozwala przyrządzić to danie.
Makaron podawany w różnych wersjach jest domeną nie tylko włoskiej kuchni, ale także w coraz większym stopniu polskiej. Poniższy przepis na spaghetti all’Amatriciana jest jednym z przykładów.
Składniki:
Woda – 3,5 l
Sól – 32 g
Makaron spaghetti – 320 g
Ser starty, najlepiej włoski (tradycyjnie pecorino, może być parmezan) – 4 łyżki
Pomidory puszkowane (bez skórek) – 400 g
Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
Sos pomidorowy – 1 szklanka
Boczek wędzony – 125 g
Salami – 5 plastrów
Szynka włoska, np. parmeńska – 2 plastry
Wino białe słodkie – ¼ szklanki
Papryczka chilli suszona – 2 sztuki
Cebula – 1 sztuka
Oliwa – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Suszone papryczki kroimy w plastry, a mięso i cebulę w kostkę. Ser ścieramy naa drobno, a pomidory z puszki miksujemy wraz z sosem pomidorowym. Do dużego garnka wlewamy oliwę i przez kilka minut szklimy cebulę. Potem dodajemy mięso i rumienimy około 12 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Potem dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy 3 minuty.
Następnie do garnka wlewamy wino i smażymy przez minutę, po czym dodajemy zblendowaną mieszankę pomidorową. Przykrywamy garnek i gotujemy sos przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po godzinie dodajemy sól i pieprz.
Na 10 minut przed końcem gotowania przygotowujemy makaron w formie al dente. Po ugotowaniu przekładamy makaron do garnka z sosem i gotujemy przez maksymalnie minutę. Danie posypujemy startym serem.