Najlepszy rosół, jaki kiedykolwiek zjesz. Smak to zasługa tego dodatku

rosół
fot. Pexels

Rosół z makaronem to norma. Czasami podajemy go też z ziemniakami. Ale tej wersji z pewnością jeszcze nie jadłeś. Esencjonalny bulion ma nietuzinkowy smak. Jest pyszny i zarazem bardzo aromatyczny. Specjalne kluseczki to doskonała alternatywa dla innych dodatków. Rosół jest wyborny.

REKLAMA

Rosół na niedzielnym obiedzie to już narodowa tradycja. Bez tej kultowej zupy nie może obejść się prawie żadne rodzinne spotkanie czy inna uroczystość. Jeśli do tej pory przyrządzałeś jedynie odsłonę z makaronem czy ziemniakami, to koniecznie spróbuj jeszcze tej jednej. Wtedy wszystkie trzy będą mogły zamiennie gościć w Twoim domu, tym samym rosół nigdy Ci się nie znudzi. Dzieci też nie odmówią sobie takiej smacznej zupy i zawsze zjedzą ją z wielkim apetytem, więc cały garnek zostanie opróżniony w krótkim czasie.

Idealny dodatek do rosołu. Podaj go zamiast makaronu czy ziemniaków

Gwarantujemy, że ta opcja podbije Twoje kubki smakowe. Zresztą co niektórym makaron czy ziemniaki mogły się już znudzić, a poza tym każdy zna ich smak. Knedle z macy to coś nowego i pysznego, więc kapitalnie sprawdzi się jako pomysłowy dodatek do aromatycznego bulionu. Kluseczki przygotujesz bardzo łatwo i to z niewielu składników. Potrawa będzie wyśmienita. Oto receptura na ten niewyobrażalny przysmak. Zachwyci Cię od pierwszego kęsa!

REKLAMA

Poniżej znajdziesz przepis tylko na knedle z masy. Pyszny i esencjonalny rosół możesz przygotować według tej sprawdzonej receptury.

Knedle z macy to oryginalny dodatek do rosołu. Jak je przygotować?

Składniki:
-3 jajka
-1,5 łyżki smalcu
-8 płatków macy
-pieprz, sól, imbir
-200 ml wody

Wykonanie:
Pokrusz mace, a potem w oddzielnym naczyniu wymieszaj ze sobą jajka i wodę. Oba składniki przełóż do rozdrobnionych mac. Dodaj do naczynia także rozpuszczony smalec (ewentualnie masło) i wszystko zamieszaj. Na samym końcu wzbogać mieszankę o przyprawy i odstaw na 45 minut do stężenia.

REKLAMA

Później zagotuj wodę z odrobiną soli. Gdy zacznie bulgotać, z przygotowanej masy twórz niewielkie kulki (nie powinny być zbyt duże – małe apetyczniej wyglądają i sprawniej je zjesz), a potem wrzucaj je ostrożnie na wrzątek i gotuj przez kilka minut. Wyciągaj knedle łyżką cedzakową wprost na talerz i podawaj z rosołem. Posyp danie świeżą natką pietruszki. Smacznego.

Czytaj też: Moja babcia dodaje do racuchów 1 składnik. Chwali je cała rodzina

Podziel się: