Ryba po japońsku niewątpliwie jest jedną z ciekawszych form przygotowania różnego rodzaju ryb. Poniższy przepis daje możliwość przyrządzenia obiadu dla całej rodziny, z którego z pewnością domownicy będą zadowoleni.
Składniki:
filet ulubionej ryby – 1 kg
cebula – 2 sztuki
ogórki konserwowe – 1 słoik
papryka konserwowa – 1 słoik
przyprawa warzywna
jajka – 3 sztuki
olej
mąka
bułka tarta
Składniki na zalewę:
woda – 2 szklanki
olej – pół szklanki
koncentrat pomidorowy – mały słoiczek
keczup – 4 łyżki stołowe
cukier – 4 łyżki stołowe
ocet – 4 łyżki stołowe
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Filety rozmarażamy na kilka godzin przed przyrządzeniem. Potem kroimy cebulę w kostkę, a paprykę i ogórki w słupki. Filety kroimy na pół, płuczemy ją pod wodzą i posypujemy przyprawą, po czym odstawiamy je na kilka minut. Potem obtaczamy je w mące, bułce i jajku. Podsmażamy do uzyskania złotego koloru z obu stron.
Rybę odsączamy z tłuszczu przy użyciu ręczników papierowych. Składniki na zalewę zalewamy wodą, podgrzewamy i gotujemy przez kilka minut. Warzywa i rybę układamy warstwami, po czym zalewamy zalewą.