Gołąbki z fasolą i ryżem to wspaniały pomysł na tani, pożywny, a zarazem wegetariański obiad lub kolację. Zawijane gołąbki w wersji bezmięsnej są lekkie i soczyste, z pewnością posmakują nawet zagorzałym wielbicielom mięsnych potraw. Sprawdź prostą recepturę na przepyszne gołąbki z fasolą.
Bezmięsne gołąbki z naszego przepisu przyrządzisz w niecałą godzinę. Są proste w wykonaniu i nie obciążą zbytnio domowego budżetu. Możesz podawać je z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem, a także błyskawicznym sosem pomidorowym. Do przygotowania farszu możesz użyć fasoli z puszki, będzie szybciej. Jeśli jednak zamierzasz użyć surowych nasion, dzień wcześniej namocz je w zimnej wodzie z odrobiną kminku i pozostaw na noc, kolejnego dnia ugotuj i wystudź.
Przepis na gołąbki z fasolą
Składniki na 7 sztuk:
7 ugotowanych liści kapusty włoskiej
2 woreczki ryżu
puszka fasoli białej
łyżka masła
łyżka przecieru pomidorowego
cebula
sól, pieprz do smaku
tymianek suszony
łyżka posiekanej natki pietruszki
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Liście kapusty umieszczamy w garnku z wrzątkiem i gotujemy na niewielkim płomieniu ok. 7- 9 minut, odcedzamy. W oddzielnym naczyniu gotujemy ryż do miękkości. Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle, łączymy z ryżem. Fasolę odsączamy z zalewy i także dorzucamy do reszty składników, potem całość przekładamy na patelnię, dodajemy przecier pomidorowy i natkę pietruszki, krótko podsmażamy. Doprawiamy wszystko tymiankiem, pieprzem i solą. Na każdym liściu kapusty układamy porcję farszu i zawijamy gołąbki. Umieszczamy je na patelni i smażymy przez moment z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu, podajemy z dodatkiem sosu pomidorowego oraz pieczywa lub gotowanych ziemniaków. Smacznego.