Pyszne ciasto marchewkowo-karmelowe w 5 minut. To najtańsze i najbardziej pulchne ciasto, które stało się hitem tej jesieni. Poznaj przepis.
Ten szybki i bardzo prosty przepis to prawdziwy hit tej jesieni. Przygotuje go każdy, nawet bez większych umiejętności kulinarnych. Twoja rodzina będą zachwyceni, gdy spróbują tego wypieku. Szybko znika z blachy więc lepiej zrób podwójną porcję!
Najtańsze i najbardziej puszyste ciasto – przepis
Składniki: forma do pieczenia o średnicy 22-24 cm
Ciasto:
» 80 g prażonych orzechów włoskich
» 230 g drobno startej marchewki
» 2 jajka
» 180 g cukru
» 100 g oleju roślinnego
» 1 łyżeczka cynamonu
» 7 g proszku do pieczenia
» 190 g mąki
» 40 g rodzynek
» 40 g kandyzowanych owoców
» masa kajmakowa + bita śmietana
Przygotowanie:
Orzechy włoskie posiekaj bardzo drobno, a marchewkę zetrzyj na tarce i zblenduj je na gładką masę. Przełóż do miseczki, następnie dodaj jajka, cukier, olej, cynamon, proszek do pieczenia, mąkę, a potem całość zmiksuj do połączenia składników. Dodaj orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce. Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piecz ciasto w 180 stopniach przez około 50 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu polej ciasto masą kajmakową, udekoruj bitą śmietaną i posyp odrobiną orzechów włoskich i gotowe, smacznego!