Wszyscy miłośnicy naleśników mogą skakać z radości. Na pewno za nimi przepadasz, więc mamy dla ciebie przepis na ten rarytas w nowatorskim wydaniu. Takich placuszków z pewnością nie miałeś jeszcze okazji skosztować, dlatego teraz jest okazja, by nadrobić zaległości. Recepturę na klasyczne naleśniki zna prawie każdy, a sam proces przygotowania nie sprawia żadnych trudności. Tym razem usmażone placki nafaszerujemy obłędnym kremem śmietankowym i musem truskawkowym. W takim wydaniu znikną z talerzyka w kilka sekund.
Nie wiem jak ty, ale ja mogłabym jeść naleśniki na okrągło. Ta potrawa daje mnóstwo kuchennych perspektyw. Podana na słodko jest wyborna, a wersji wytrawnej – jeszcze lepsza. Zresztą, jeśli nie chcesz naleśników smażyć na patelni, możesz je upiec w piekarniku. Cieszę się, że poznałam ten przepis na naleśniki z dodatkiem dwóch ekstrawaganckich mas. Gdy serwuję je bliskim, wywołuję na ich twarzach falę uśmiechów. Z pewnością taka potrawa podbije także twój stół. Zerknij na listę składników i rozpocznij krótką pracę w kuchni. Efekt powala na łopatki.
Przepis na apetyczne naleśniki z kremem śmietankowym
Składniki na ciasto:
2 łyżki cukru
4 jajka
40 g masła
1 szklanka mleka
barwnik spożywczy (proporcje wg wskazówek producenta)
szczypta soli
Składniki na masę śmietankową:
100 ml śmietanki
3 łyżki cukru pudru
500 g serka śmietankowego
Składniki na mus truskawkowy:
250 g mrożonych truskawek
50 ml wody
50 g cukru
40 g skrobi ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Na początku przekładamy truskawki do garnka, zasypujemy je cukrem i skrobią. Dolewamy śmietankę i gotujemy masę, aż stanie się gęsta. Odkrywamy ją folią i odstawiamy.
Przyrządzamy ciasto na naleśniki. Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy sól i cukier, porządnie mieszamy. Po chwili dodajemy też mleko i mąkę, znów mieszamy. W tym momencie masę odcedzamy, by pozbyć się grudek. Dodajemy płynne masło i odrobinę barwnika, mieszamy, przykrywamy i odkładamy ciasto na 20 minut. Po tym czasie zaczynamy smażyć placuszki.
Robimy krem śmietankowy. Serek przekładamy do naczynia wraz ze śmietanką i cukrem pudrem, mieszamy robotem. Gotową masę rozsmarowujemy na naleśnikach, dokładamy porcję musu truskawkowego i rolujemy naleśniki. Na koniec chłodzimy je przez 3 godziny w lodówce. Smacznego.