Nie lubisz lepić uszek? Nic straconego, bo te kluseczki są o wiele lepsze i szybsze w przygotowaniu niż uszka. Święta coraz bliżej, więc zaskocz swoich bliskich na wigilijnej kolacji.
Jeśli nie przepadasz za lepieniem uszek do barszczu, nie musisz od razu rezygnować z tego wyjątkowego smaku. Można stworzyć obłędnie pyszne kluseczki, które zachwycą twoich bliskich, a zarazem będą idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu. To przepis Tomasza Strzelczyka, którego receptury nigdy nie zawodzą. Sprawdź przepis poniżej.
Kluseczki grzybowe do barszczu na Wigilię. Przepis
Składniki:
» 1 cebula
» łyżka masła
» 20 g suszonych grzybów
» 80 g masła
» 120/140 g mąki
» 4 jajka
» sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę posiekaj drobno w kostkę, a potem podsmaż na patelni z dodatkiem masła. Suszone grzyby powinny być zalane wcześniej ciepłą wodą. Podsmażoną cebulkę wrzuć do blendera wraz suszonymi grzybami, a następnie zmiksuj.
Białka ubij mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masło wrzuć do innej miseczki, a potem dodaj żółtka i zmiksuj całość. Wsypuj stopniowo mąkę i cały czas miksuj, a następnie dodaj pastę grzybową i dobrze zmiksuj. Dodawaj stopniowo białka i delikatnie mieszaj. Dodaj sól, pieprz. Do lekko wrzącej, osolonej wody wrzucaj małą łyżką porcje kluseczek. Gotuj na małym ogniu przez 8 minut, nie na wrzątku – kluseczki są delikatne. Smacznego!