Chcesz przygotować spaghetti na obiad? Pewnie zazwyczaj gotujesz makaron w wodzie, a sos robisz oddzielnie na patelni. Od dziś nie musisz już nastawiać garnka z wodą ani wyciągać patelni! Spróbuj upiec makaron z resztą składników w piekarniku – kluski przenikną smakiem pomidorów, czosnku i bazylii. Nie ma lepszego patentu na włoską potrawę. Tak przygotowane spaghetti jest absolutnym hitem.
Gotowanie makaronu odchodzi do lamusa
Makaron to zawsze znakomity pomysł na obiad. Przeważnie gotujemy go w osolonym wrzątku, a potem mieszamy z przyrządzonym sosem. Nie wszyscy wiedzą, że istnieje zdecydowanie lepszy sposób na uzyskanie delikatnego i miękkiego makaronu. Dzięki temu włoski specjał będzie jeszcze smaczniejszy.
Wystarczy, że włożysz makaron do formy żaroodpornej, zalejesz sosem pomidorowym i posypiesz startym serem. Po 35 minutach wyciągnij potrawę z piekarnika i podawaj. Wiele osób uważa, że makaron z piekarnika jest o wiele smaczniejszy niż ten gotowany. Wskutek działania wysokiej temperatury kluski są miękkie i zarazem nasiąkają smakiem innych produktów.
Jak przygotować makaron pieczony z serem i pomidorami?
Składniki:
250 g makaronu spaghetti
250 g śmietany 30%
300 g passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
200 ml ciepłej wody
100 g startego parmezanu bądź sera cheddar
pieprz, sól
łyżka oliwy z oliwek
łyżka bazylii suszonej
Wykonanie:
W naczyniu żaroodpornym umieszczamy sypki makaron, oprószamy go bazylią, dodajemy oliwę i przeciśnięty czosnek. Zalewamy wszystko śmietaną, passatą pomidorową i wodą. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.
Wierzch posypujemy startym serem i pieczemy danie w piekarniku rozgrzanym do 180°C (grzanie: góra-dół) przez ok. 35 minut. Po tym czasie potrawa jest gotowa! Smacznego.
W piekarniku przygotujesz mnóstwo innych pysznych dań. Koniecznie wypróbuj przepis na kotlety mielone, placki ziemniaczane i rosół.