REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaNie musisz już gotować makaronu. Ta metoda jest dużo lepsza

Nie musisz już gotować makaronu. Ta metoda jest dużo lepsza

spaghetti
fot. Pixabay

Chcesz przygotować spaghetti na obiad? Pewnie zazwyczaj gotujesz makaron w wodzie, a sos robisz oddzielnie na patelni. Od dziś nie musisz już nastawiać garnka z wodą ani wyciągać patelni! Spróbuj upiec makaron z resztą składników w piekarniku – kluski przenikną smakiem pomidorów, czosnku i bazylii. Nie ma lepszego patentu na włoską potrawę. Tak przygotowane spaghetti jest absolutnym hitem.

REKLAMA

Gotowanie makaronu odchodzi do lamusa

Makaron to zawsze znakomity pomysł na obiad. Przeważnie gotujemy go w osolonym wrzątku, a potem mieszamy z przyrządzonym sosem. Nie wszyscy wiedzą, że istnieje zdecydowanie lepszy sposób na uzyskanie delikatnego i miękkiego makaronu. Dzięki temu włoski specjał będzie jeszcze smaczniejszy.

Wystarczy, że włożysz makaron do formy żaroodpornej, zalejesz sosem pomidorowym i posypiesz startym serem. Po 35 minutach wyciągnij potrawę z piekarnika i podawaj. Wiele osób uważa, że makaron z piekarnika jest o wiele smaczniejszy niż ten gotowany. Wskutek działania wysokiej temperatury kluski są miękkie i zarazem nasiąkają smakiem innych produktów.

Jak przygotować makaron pieczony z serem i pomidorami?

Składniki:
250 g makaronu spaghetti
250 g śmietany 30%
300 g passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
200 ml ciepłej wody
100 g startego parmezanu bądź sera cheddar
pieprz, sól
łyżka oliwy z oliwek
łyżka bazylii suszonej

REKLAMA

Wykonanie:
W naczyniu żaroodpornym umieszczamy sypki makaron, oprószamy go bazylią, dodajemy oliwę i przeciśnięty czosnek. Zalewamy wszystko śmietaną, passatą pomidorową i wodą. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.

Wierzch posypujemy startym serem i pieczemy danie w piekarniku rozgrzanym do 180°C (grzanie: góra-dół) przez ok. 35 minut. Po tym czasie potrawa jest gotowa! Smacznego.

W piekarniku przygotujesz mnóstwo innych pysznych dań. Koniecznie wypróbuj przepis na kotlety mielone, placki ziemniaczane i rosół.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA