Niezwykła wersja omleta, którą każdy powinien poznać i spróbować. To świetny pomysł na śniadanie czy kolację. Dwa składniki odmienią smak tego dania i sprawia, że będzie obłędne w smaku. Przepis.
Omlet najczęściej przygotowuje się z jajek, z dodatkiem pomidorów, szczypiorku czy cebuli. Dzisiaj przedstawiamy nieco urozmaiconą wersję tego klasycznego śniadania. Wystarczy dodać pewne dwa składniki, a smak staje się od razu lepszy. Poznaj przepis i wypróbuj, bo naprawdę warto.
Niezwykła wersja omleta – dodaj te dwa składniki, a będzie rewelacyjny w smaku
Dodaj do omleta ser feta i awokado. Te składniki nadają zupełnie innego i lepszego smaku, a w dodatku omlet jest zdrowszy. Awokado to źródło wielu cennych składników odżywczych, zawiera witaminy C, E, K i B6. Zawiera także ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, kwasu pantotenowy, magnez , potas oraz zdrowe kwasy oleinowe obniżające poziom cholesterolu we krwi. Poznaj przepis na zdrowy i pyszny omlet śniadaniowy.
Składniki:
» 1 awokado
» ser feta w dowolnej ilości
» 1 pomidor
» 3 jajka
» odrobina sera żółtego
» sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka wbij do miseczki i dokładnie rozmieszaj widelcem. Dopraw odrobiną soli oraz pieprzu, a potem dodaj trochę startego żółtego sera. Patelnie rozgrzej oraz wlej jajka i na bardzo małym ogniu smaż omlet. Poukładaj na wierzchu pomidory, następnie pokrojone awokado oraz ser feta.
Przykryj pokrywką i całość smaż do momentu, aż jajka zaczną się delikatnie ścinać. Pamiętaj o małym ogniu, dzięki temu omlet nie będzie suchy oraz zachowają się zdrowe wartości odżywcze.
Przełóż omlet na talerz i gotowe! Jeśli chcesz, możesz usmażyć dodatkowo kilka plastrów boczku – połączenie awokado, jajka i boczku to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Smacznego!