Niezwykłe ciasto w 15 minut – jest tak pyszne, że dosłownie rozpływa się w ustach. Każdy kto spróbuje tego deseru, od razu się w nim zakocha i będzie prosić o dokładkę. Sprawdź przepis.
To przepyszne ciasto zrobisz błyskawicznie, bo składa się z kilku prostych składników. Składa się z ciasta francuskiego połączonego z budyniem, kwaśnych owoców oraz czekoladowej polewy. Poznaj przepis i koniecznie wypróbuj.
Niezwykłe ciasto w 15 minut – tak pyszne, że oszalejesz
Składniki:
» 1 litr mleka
» 4 jajka
» 200 gramów cukru
» 30 g mąki
» 30 g skrobi ziemniaczanej
» 60 g masła
Masa malinowa:
» 250 g mrożonych malin
» 80 g cukru
» 30 g skrobi ziemniaczanej
» 600 g ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Mleko wlej na patelnię lub do większego garnka i dodaj jajka oraz cukier. Wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, następnie wymieszaj dokładnie rózgą. Zagotuj i mieszaj, aż masa będzie gęsta, a potem przelej do miseczki i przykryj folią, by masa ostygła. Gdy będzie zimna, zmiksuj ją z masłem.
Rozmrożone maliny przełóż do garnka i dodaj cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Lekko zagotuj, aż zrobią się gęste. Odstaw do lekkiego przestudzenia, następnie rozłóż ciasto francuskie i pokrój je w niewielkie kwadraciki. Przełóż je na blaszkę z papierem do pieczenia i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Do masy budyniowej dodaj lekko pokruszone kwadraciki z ciasta francuskiego. Wymieszaj i przełóż połowę masy na blachę, następnie wyłóż maliny i połóż na nie drugą połowę masy. Wstaw do lodówki na pół godziny, a potem wyjmij i polej obficie polewą czekoladową.
I gotowe, krój po schłodzeniu, smacznego!