Niezwykle mięciutkie ciasto z czekoladową warstwą osypaną wiórkami kokosowymi to raj dla podniebienia. Poznaj przepis.
To ciasto jest lekkie, delikatne i mięciutkie. Proste w wykonaniu, bo składa się zaledwie z kilku składników. Idealne do kawy i w sytuacji niespodziewanych gości. Dzieci je wprost uwielbiają, sprawdź przepis poniżej.
Niezwykle mięciutkie ciasto z warstwą czekolady. Przepis
Składniki:
(foremka 16 cm)
2 jajka
160 g cukru
130 g jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
180 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
115 g mąki
30 g skrobi kukurydzianej
5 g proszku do pieczenia
120 g wiórków kokosowych
50 ml oleju słonecznikowego
2 polewy czekoladowe + 3 łyżki nutelli
Przygotowanie:
Wbij jajka do miski, a potem wsyp cukier i ekstrakt waniliowy, następnie zmiksuj na bardzo puszystą, jasną masę. Dodaj jogurt lub śmietanę, następnie wlej mleko kokosowe i zmiksuj. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, a na koniec wlej olej słonecznikowy.
Wlej gotową masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a potem piecz w 180 stopniach przez około godzinę, do suchego patyczka. Polewę wymieszaj z nutellą i polej tym ciasto, gdy się upiecze i wystygnie. Obsyp boki ciasta wiórkami kokosowymi i gotowe, smacznego!