
Sałatki są zawsze mile widziane na świątecznym stole. Można testować różne receptury i co roku podawać nowoczesne i oryginalne smaki, które rzucą czar na rodzinę i gości. Synonimem kulinarnego celebrowania Wielkanocy jest sałatka jarzynowa. To królowa sałatek, która zachwyca obfitością składników i nie można przejść obok niej obojętnie. Prawdopodobnie w każdym polskim domu znajdzie się dla niej miejsce na stole. Nadchodzące święta to dobry pretekst, by stworzyć to pyszne arcydzieło. Dzięki 1 dodatkowi będzie o niebo lepsze.
Skład wielkanocnej sałatki jarzynowej można urozmaicić. Oprócz typowych produktów takich jak groszek konserwowy, jajka, marchewka czy seler, warto kompozycję dopieścić przyprawami. Poza pieprzem i solą dodaj do sałatki odrobinę chili. Jej łagodny styl ucichnie, a pikantne nuty dadzą świetny efekt. Mdła sałatka znów odzyska charakter.
Standardową papryczkę chili w formie mielonej można zastąpić płatkami chili. Wcześniej warto namoczyć je w odrobinie soku z cytryny. Wtedy stracą część pikanterii, ale silny zapach pozostanie.
Jeśli w domowych zapasach nie znajdziesz chili, dodaj do sałatki łyżkę ostrej papryki w proszku. Jest łagodniejsza w smaku od chili i doskonale komponuje się z niektórymi warzywami.
Jeśli zdecydujesz się wsypać do wielkanocnej sałatki jarzynowej nieco wędzonej papryki, też uzyskasz efekt „wow”. Mieszanka warzywna nabierze dymnego posmaku. W którym momencie doprawić jarzynową? Najlepiej jeszcze przed połączeniem jej z sosem.
Drobinki papryki idealnie połączą się z poszczególnymi elementami sałatki i zostaną przez nie lepiej przyswojone.
Smak sałatki jarzynowej odmieni też czosnek. Nada jej wyrazistości i pysznego smaku. Ale nie dodawaj go zbyt dużo, bo zdominuje potrawę.
Czytaj też: Waniliowa babka na oleju – przepis. Jest pulchna, wilgotna i aromatyczna