W ostatnich czasach związanych z masowym wykupowaniem towarów w sklepach zabrakło drożdży. Wiele osób chce je kupić aby nie chodzić codziennie do sklepu, i samemu piec pieczywo. Okazuje się, że jest prosty przepis na bułki bez użycia drożdży a z wykorzystaniem proszku do pieczenia.
Do przyrządzenia pysznych bułeczek będziesz potrzebował dwie szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cztery łyżki siemienia lnianego, jedno jajko, dwie łyżki oliwy i pół szklanki maślanki.
Do miski należy wsypać kolejno mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz siemię lniane i wszystko wymieszać. Następnie dodać jajko, oliwę i maślankę, która powinna mieć temperaturę pokojową. Zagniatamy ciasto bardzo dokładnie i dzielimy je na 8 części. Z każdej części i z każdej formujemy bułeczkę.
Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wodą i posypujemy siemieniem. Jak informuje gotujmy.pl bułki należy piec przez 20 minut w 200 stopniach.